Traficanții din Sinaloa își „modelează” iubitele în cabinetele de chirurgie plastică

Statul vestic mexican Sinaloa găzduiește cel mai puternic și sângeros cartel al țării. Banii pe care îi generează și-au lăsat amprenta asupra relațiilor dintre acești narcos și tinere și au alimentat o obsesie locală cu chirurgia plastic, relatează BBC.

Pe biroul din clinica sa din orașul Culiacan, dr. Rafaela Martinez Terrazas are un maldăr de aplicații de la potențiali clienți – femei care doresc o intervenție chirurgicală.

Majoritatea solicită proceduri asociate cu ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „narco-estetic”:„O talie mai mică, definită … Șolduri mai largi”, detaliază Martinez.

O femeie cu această siluetă hiper-feminizată exagerată este adesea denumită „la buchona” în Mexic – mai ales dacă are un gust pentru produsele de designer strălucitoare și are un iubit narco.

„Vârsta medie a pacienților mei este cuprinsă între 30 și 40 de ani. Dar de foarte multe ori vin femei mult mai tinere – chiar și minore sub 18 ani. Este o adevărată competiție – cine are cel mai bun corp sau cea mai mică talie. Adesea vin cu un iubit care plătește operația. Și am diverși domni care mă sună și îmi spun Hei, doctore, am să-ți trimit o fată pentru operație. Știi ce îmi place. Nu ține seama de ceea ce spune ea – pentru asta te plătesc”, povestește medicul.

Acest bărbat a trimis vreo 30 de femei la Rafaela Martinez, pentru operație. La aproximativ 6.500 de dolari pentru lipo-sculptură. De cele mai multe ori, plata se face în numerar. „Evident, în aceste cazuri, banii provin din traficul de droguri. Înainte credeam că asta nu e bine, dar acum nu mă mai gândesc înainte de a opera. Economia din Sinaloa – restaurante, baruri, spitale – depinde de traficul de droguri”, mai spune medicul.

Prețul supraviețuirii

În tot acest trend cu formele clepsidră foarte accentuate există două aspecte mai mult decât relevante nu doar pentru societatea mexicană – în fond, câți tineri occidentali ai căror părinți au făcut averi din tot felul de infracțiuni economice nu umblă la braț cu femei care au tocit pragurile cabinetelor de chirurgie plastică?

Așadar, în primul rând este vorba despre statutul respectivului narco. „Pentru un narco este foarte important să aibă o femeie frumoasă alături …Este ca o marcă a fiecăruia. Soția este cineva care stă acasă cu copiii, iar celelalte femei pe care le are un narco seamănă mai mult cu trofeele. Femeile spun OK, corpul meu este al tău timp de șase luni, dacă plătești pentru operație”, povestește un anume Pedro, care a dorit să-și păstreze anonimatul și care a achitat deja operații pentru două femei.

Celălalt aspect al poveștii se numește supraviețuire. „Deseori, dacă o femeie nu este fiica unei persoane suspuse, cu mijloace, ea caută un iubit care să o apere și să o sprijine”, afirmă Pedro, dar în Sinaloa, este o chestiune de viață și de moarte.

În prezența atâtor grupuri armate, un astfel de „naș” îi poate aduce unei femei nu numai confort, ci și protecție. Carmen, o altă persoană anonimă, povestește, tulburător:

Am făcut un pact cu un narco. Provin dintr-o zonă rurală săracă, unde în copilărie îmi era deseori foame. La 16 ani am plecat de acasă și am rămas cu una dintre numeroasele familii legate de crima organizată, dar la scurt timp am fost agresată sexual. Am fugit și mi-am găsit un protector.

Mi-a spus: Ești o fată singură și nu ai pe nimeni care să te protejeze în Culiacan, un oraș periculos. Eu voi fi nașul tău . Așa că îl văd când vrea să mă vadă și toți oamenii lui știu cine sunt. Pot să mă plimb oriunde în oraș și știu că nu mi se va întâmpla nimic”.

„Nu există o luptă serioasă împotriva criminalității organizate”

Obsesia culturii narco pentru chirurgia plastică s-a scurs în societatea mai largă din Sinaloa. Panourile publicitare fac reclamă chirurgilor peste tot în Culiacan, asigurându-le clienților potențiali că pot plăti cu credit dacă nu dispun de numerar. Nu este neobișnuit ca o adolescentă să primească un nas remodelat drept cadou de Crăciun.

Cultura Narco a promovat ideea că femeile sunt proprietăți „deținute” de bărbați, spune Maria Teresa Guerra, o avocată care a petrecut decenii pledând pentru femei în Sinaloa.

Femeile au fost ucise pentru că erau partenere ale unui traficant sau când un bărbat simțea că a fost trădat. Narcos trimit astfel un mesaj că femeile le aparțin. Îmi amintesc cazul unei tinere – iubitul ei era un narco. El a plătit pentru operația ei estetică. Când a fost ucisă, asasinii și-au îndreptat gloanțele către șoldurile ei – părțile corpului în care investise narco. Iar autoritățile încă nu doresc să se confrunte cu această problemă a culturii narco. Nu există o luptă serioasă împotriva criminalității organizate – există complicitate”, povestește Guerra.

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.