Traficul ilegal de organe și zonele de conflict – legături primejdioase

Ministerul Sănătății din Bulgaria a dezvăluit că sub fostul guvern al lui Boyko Borissov, s-au efectuat transplanturi de organe de la donatori vii săraci, pentru așa-numiți „unchi” bogați despre care ministerul are „toate motivele să creadă că nu sunt rude, conform legii”.

Un oficial guvernamental de rang înalt ar fi primit un transplant de ficat în acest fel după ce a reușit să treacă în fruntea listei de așteptare.

În ultimii doi ani, 14 prelevări de rinichi au fost efectuate la spitalul de stat de către donatori vii și documentele afirmă că toți donatorii sunt „nepoți” săraci din Ucraina și Moldova, iar destinatarii sunt „unchi” bogați din țări precum Israel, Japonia, Oman, a declarat ministrul Sănătății, Stoycho Katsarov.

Scandalul s-a extins amețitor și după ce s-a stabilit că mulți dintre „unchii” bogați care au primit rinichii foloseau identități false. Deși există de mult timp suspiciuni cu privire la transplanturi de acest fel în țara vecină, este pentru prima dată când astfel de practici sunt confirmate de guvern.

Pornind de la acest sistem derulat bine mersi într-o țară membră a Uniunii Europene, trebuie spus că la nivel global, comerțul ilegal anual cu organe umane era estimat la 1,2 miliarde de dolari de către Global Financial Integrity, un grup de reflecție din Washington. Și asta înainte de pandemie.

Din Libia până în Yemen, pe măsură ce conflictele devastează părți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, populația în creștere a persoanelor strămutate și deposedate de tot ce au devine pradă ușoară pentru traficanții de organe.

Peste 5 milioane de refugiați din Orientul Mijlociu sunt potențiale ținte pentru acest comerț ilicit. Cunoscută sub numele de „piața roșie”, această ramură sinistră a comerțului mondial illegal îi are ca ținte pe refugiații vulnerabili, susceptibili de a lupta împotriva foamei, a condițiilor de viață precare și a unui viitor profund nesigur din cauza strămutării.

Mulți dintre acești oameni disperați după o cale de ieșire din situația lor dificilă ajung să-și vândă organele pentru a-și asigura familiile sau pentru a-și finanța trecerea către regiuni mai stabile din lume.

De multe ori, traficanții recurg și la constrângeri. Plățile sunt nesemnificative în comparație cu profiturile, iar promisiunile de salvare sunt deseori în van.

Taberele de refugiați, „ținte” perfecte

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu sediul în Elveția, și-a raportat suspiciunile de trafic de organe în Siria încă din 2015, afirmând că aceasta include și operațiuni conexe în țările vecine.

Conflictul prelungit din Siria a transformat o populație de refugiați de peste 2 milioane de oameni într-o pradă ușoară pentru traficul sexual, recoltarea de organe și munca forțată, în special în Turcia și Liban, care, împreună cu Egiptul și Libia, se numără printre punctele fierbinți ale pieței roșii din regiune.

Cu excepția Libiei, aceste țări au legi stricte, care interzic donarea de organe către membrii non-familiali. Dar traficanții de organe din Liban au început să vizeze taberele de refugiați, unde mulți rezidenți sunt minori.

La rândul său, Libia este o țintă deosebită pentru „piața roșie”, aici există mulți refugiați în centrele de detenție și, pe deasupra, aici există și  refugiați din Africa subsahariană și din Cornul Africii, care caută o cale spre Europa.

„Nu există date cu privire la traficul de organe în Europa”, a declarat Suzanne Hoff, coordonatorul internațional al La Strada International, o platformă europeană de top împotriva traficului de persoane, pentru Arab News.

În Irak, organele obținute ilegal se pot vinde cu 20.000 de dolari pe bucată, în timp ce în Turcia, o vânzare poate ajunge la 145.000 de dolari

Oricât de îngrozitor ar suna tot acest tablou, oriunde s-ar întorce privirea, la mijloc este tot factorul politic și dorința de a combate traficul. Există și exemple că se poate.

În regiunea de tristă faimă pe care am amintit-o, Bahrain demonstrează că a atins categoria de nivel 1 a Departamentului de Stat SUA, în raportul Traficul de persoane 2019.

Aceasta înseamnă că guvernul acestui stat a depus eforturi în combaterea constantă a tuturor formelor de trafic prin legi, măsuri de identificare a victimelor, parteneriate cu ONG-uri și măsuri preventive.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.