Turcia caută îmbunătăţirea cooperării cu SUA

Ankara doreşte îmbunătăţirea cooperării cu Washingtonul în cadrul unei relaţii de tipul win-win, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un mesaj neaşteptat de conciliant în contextul tensiunilor cu SUA din ultimii ani, relatează AFP.

În luna decembrie. Statele Unite au sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400 – după ce din acelaşi motiv Turcia fusese exclusă din programul avionului american F-35 – iar Ankara a reacţionat vehement în urma sprijinului acordat de Washington în Siria miliţiei kurde YPG, considerată în Turcia grupare teroristă.

O reacţie americană – considerată prea slabă de către Ankara – faţă de moartea în Irak a 13 turci reţinuţi de rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a devenit săptămâna aceasta o nouă sursă de tensiune, Erdogan acuzând Washingtonul că sprijină „teroriştii” kurzi.

Ankara a privit cu neîncredere alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, temându-se inclusiv de o accentuare a criticilor Washingtonului faţă de situaţia drepturilor omului în Turcia.

Totuşi, într-o înregistrare video, Erdogan îşi exprimă convingerea că „interesele noastre comune cu Statele Unite cântăresc mult mai greu decât diferenţele de opinie”.

Ankara doreşte o consolidare a cooperării cu SUA în cadru unei „perspective pe termen lung”, adaugă preşedintele turc.

Turcia va continua să-şi facă datoria într-o manieră demnă de legăturile de alianţă şi parteneriat strategic dintre cele două ţări”, mai spune Erdogan în acelaşi mesaj.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.