Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

UDMR tine la Legea statutului, dar este ingrijorata de scaderea numarului etnicilor maghiari din Bazinul Carpatic Maghiarii s-au adunat la Budapesta

Publicat: miercuri, 05 noiembrie 2003

Cea de-a cincea reuniune a Conferintei Permanente Maghiare (MAERT), la care participa reprezentanti ai guvernului ungar, ai partidelor parlamentare si ai organizatiilor maghiare din tarile vecine Ungariei, si prima convocata de noul guvern ungar format din socialisti si liber-democrati, si-a început lucrarile, ieri, la Budapesta – informeaza Radio Kossuth si MTI, receptionate de Rompres.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat, marti, într-o declaratie acordata de la Bucuresti agentiei ungare de presa MTI, ca atitudinea care trebuie adoptata fata de procesul de scadere a numarului maghiarilor din Bazinul Carpatic este cea mai importanta problema la ora actuala.

Bunastarea, mai importanta decât nationalismul

„Guvernul actual nu practica retorica, se preocupa mai putin de cuvinte frumoase, cel mai important este sa actionam împreuna atât cât se poate” – a afirmat în discursul sau premierul Peter Medgyessy, potrivit caruia Legea facilitatilor acordate pe baza statutului maghiarilor este raspunsul maximal la provocari minimale.
„Este important sa ne întelegem pasnic cu vecinii, dar aceste întelegeri nu pot fi conditii pentru alte tipuri de relatii bilaterale. În primul rând, noi, maghiarii, trebuie sa ne întelegem între noi. Nu trebuie ca legea facilitatilor sa ajunga business-ul cuiva” – a mai spus premierul, citat de Radio Kossuth.
Medgyessy a prezentat apoi principalele obiective ale guvernului: promovarea traditiilor istorice si a culturii nationale între valorile Europei integrate si realizarea bunastarii sociale, teluri care, marti, au primit si girul Parlamentului. O alta problema principala este si modernizarea agriculturii, realizarea reformelor în acest domeniu.

Dar nationalismul ramâne important

În privinta tratarii chestiunilor legate de maghiarii de dincolo de granite, Medgyessy este de parere ca s-a realizat un consens real în Ungaria.
Premierul a informat ca a initiat proiectul de constituire a Casei Nationale Maghiare prin care se poate face cunoscuta mostenirea culturala maghiara.
„Conferinta Permanenta Maghiara este mai mult decât o conferinta, este un parlament ce se arcuieste dincolo de granite” – se arata în mesajul transmis participantilor de presedintele Ungariei, Ferenc Madl.
În opinia presedintelui ungar, sunt importante realizarea autoguvernarilor minoritatilor nationale, dezvoltarea educatiei si a învatamântului. Aceste obiective sunt cuprinse în Legea facilitatilor pentru a face ca maghiarii sa ramâna în teritoriile lor natale. Ferenc Madl îsi exprima speranta ca aceasta conferinta va transmite un mesaj pozitiv si unitar.

UDMR analizeaza emigrarile si asimilarea

Referitor la procesul de scadere a numarului maghiarilor din Bazinul Carpatic, Marko Bela a aratat ca UDMR a început deja, prin atragerea în aceasta activitate a specialistilor, studierea si descoperirea stiintifica a situatiei specifice din România. Dar, pe lânga analizele pe tari, va fi nevoie si de un studiu comun si de o solutionare politica separata, dar si de concluzii comune.
Dupa parerea presedintelui UDMR, în cazul comunitatilor maghiare de dincolo de granite, trebuie sa se dezbata problema emigrarilor, respectiv cea privind asimilarea. În legatura cu aceasta din urma problema, el a accentuat ca actualmente nu se mai poate vorbi despre o asimilare fortata, ridicata la rang de politica de stat, în tarile vecine Ungariei. Numai ca procesul în sine nu a încetat sa se desfasoare si reprezinta o problema deosebit de serioasa în cazul maghiarilor care nu traiesc în blocuri compacte mai mici sau mai mari, unde maghiarii nu au acces usor la cultura, la produsele spirituale, la scoli, la universitati, în limba lor materna.
Marko Bela a numit problema imigratiei ca fiind cea mai dureroasa si cea mai urgent de rezolvat. Liderul UDMR a subliniat ca, în conditiile economiei de piata, nici un guvern nu poate forta investitorii sa se mute într-o tara sau în alta. Nici puterea de absorbtie a Ungariei nu poate fi oprita prin interdictii. Investitorii din Ungaria merg în România doar daca sunt siguri ca investitia lor se afla în siguranta. Din acest punct de vedere este foarte importanta calitatea relatiilor politice între cele doua tari, a subliniat el.

Petre Munteanu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76199

Publicat de la data nov. 5 2003. Categorii EXTERN.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 august 2019, 15:23
 

N
Soare
32°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 34°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 33%
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:25
Apus: 20:12
Prognoza 22 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
21°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.170 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme