UE: Drepturile solicitanților de azil și supravegherea granițelor
Un pachet de drepturi minime pentru solicitanții de azil de îndată ce sosesc în țări din UE, proceduri comune, termene comune pentru tratarea cererilor de azil și o mai bună asistență acordată țărilor care se confruntă cu fluxuri de solicitanți de azil au reprezentat principalele realizări ale Parlamentului pentru sistemul comun european privind azilul, care va intra în vigoare în a doua jumătate a anului 2015.
Deputații europeni au adus îmbunătățiri importante la noile norme privind primirea și tratamentul solicitanților de azil, negociate cu statele membre. Ei au restrâns lista motivelor pentru detenția solicitanților de azil și au stabilit dreptul la condiții mai bune de viață, acces mai rapid la piața muncii și o evaluare timpurie a posibilelor nevoi medicale sau psihologice.
Parlamentul a mai impus guvernelor naționale să se asigure că Regulamentul actualizat Dublin II privind transferul de solicitanți de azil între state ale UE interzice transferurile către state membre unde există deficiențe sistemice în cadrul procedurilor de azil, iar condițiile de primire prezintă riscul unui tratament inuman sau degradant.
În același timp, a dus la o mai mare solidaritate între statele membre aflate sub presiunea unui număr însemnat de cereri de azil, asigurându-se că solicitanții de azil nu sunt trimiși în țări care nu sunt în măsură să facă față situației. Deputații au mai cerut și un sistem permanent de distribuție a refugiaților între statele UE, însă cele mai multe guverne naționale au respins inițiativa.
Statele membre UE vor fi mai bine echipate să prevină, detecteze și combată migrația ilegală, dar și să salveze viețile imigranților, datorită contribuției Parlamentului la noul sistem de supraveghere a granițelor Eurosur.
Libera circulație
Una dintre cele mai mari realizări ale UE o reprezintă zona fără frontiere Schengen, în cadrul căreia cetățenii pot circula liber, fără controlul pașaportului, iar Parlamentul a luptat să mențină această situație. Deputații s-a asigurat că orice încercare de a reintroduce controalele temporare la frontierele interne ale UE va fi permisă doar în condiții foarte stricte și ca o măsură de ultim resort. Datorită Parlamentului, statele membre nu vor putea considera migrația ca o amenințare la politicile publice sau la securitatea internă.
Notă: Marea Britaie și Irlanda nu participă deplin la legislația privind justiția și afacerile interne; pot decide dacă vor sau nu să aplice o anumită lege în acest domeniu. Ambele state nu fac parte din zona fără frontiere Schengen. Danemarca are un opt-our permanent privind justiția și afacerile interne și este exclusă din start de la legislația din acest domeniu. Un opt-out poate fi schimbat doar prin referendum.