UE „marchează” la asistența pentru statele mai sărace prin creșterea prețului vaccinurilor donate

Întrebarea privind clasificarea și prețul vaccinurilor împotriva COVID donate de țările bogate ar putea crește artificial cifrele de ajutor pentru dezvoltare ale Uniunii Europene cu miliarde de euro, notează EURACTIV.

Accesul inegal la vaccinurile COVID a fost unul dintre subiectele cele mai aprig disputate în ultimul an al pandemiei, atât în Europa, cât și în întreaga lume.

În iunie, țările donatoare au convenit să-și raporteze donațiile de vaccin împotriva COVID-19 ca Asistență Oficială pentru Dezvoltare, începând cu 2020.

Cea mai recentă propunere luată în considerare de țările donatoare a sugerat un preț per vaccin de 6,72 dolari, mai mult decât dublu față de propunerea anterioară, de 3 dolari per vaccin.

Pe baza angajamentelor făcute de UE și de statele sale membre, aceasta ar putea crește asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) a blocului cu până la cinci miliarde de euro în următorii doi ani, în ciuda faptului că nu a fost furnizată nicio finanțare suplimentară.

În anul precedent, dezbaterile de la DAC cu privire la ceea ce poate fi clasificat drept ajutor s-au concentrat pe cheltuielile pentru controlul migrației, împrumuturi și sprijin militar.

Țările bogate din nordul global au comandat cantități mari de vaccinuri COVID-19 în timp ce erau în curs de dezvoltare și acum se află pe stocuri care se apropie de data de expirare.

Aceste vaccinuri nu au fost niciodată achiziționate în scopuri de dezvoltare și nu ar trebui să fie denumite ca atare.

Fără principii și garanții comune, există un risc uriaș ca donatorii să poată folosi realocarea vaccinurilor pentru a-și umfla contribuțiile la AOD, în timp ce vaccinurile în sine ar putea să nu ajungă niciodată la cei de care ar trebui să beneficieze”, atrage atenția Nerea Craviotto, ofițer senior pentru politici și advocacy la Rețeaua europeană pentru datorie și dezvoltare (Eurodad).

Membrii OCDE CAD, care includ 19 state membre ale UE, urmează să ajungă la un acord final privind prețurile și clasificarea în luna decembrie.

Întrebarea va fi pe ordinea de zi la o reuniune de trei zile a Grupului de lucru al CAD pentru statisticile finanțării dezvoltării, care va începe pe 22 noiembrie.

Doar 14% din populația lumii s-a vaccinat

Donațiile către inițiativa COVAX, menite să servească drept coordonator internațional al proviziilor de vaccinuri, urmează să fie, de asemenea, clasificate drept ajutor oficial.

UE este al doilea cel mai mare donator al COVAX, după Statele Unite. Cu toate acestea, COVAX s-a confruntat cu propriile dificultăți în lanțul de aprovizionare și s-a străduit să livreze volume mari de doze de vaccin țărilor în curs de dezvoltare.

Criticii subliniază că „naționalismul vaccinului” al statelor bogate din vest și al UE a creat o situație în care țările în curs de dezvoltare nu și-ar putea achiziționa propriile provizii de injectări și că numărarea dozelor de COVID ca AOD ar recompensa efectiv acest comportament.

UE, Regatul Unit și Japonia au condus, de asemenea, opoziția față de o campanie a Indiei și Africii de Sud de a renunța temporar la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile COVID și de a le permite lor și țărilor în curs de dezvoltare să producă propriile versiuni generice de vaccinuri.

Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru EURACTIV că membrii DAC sunt împărțiți în ceea ce privește prețul pe vaccin. Unii ar dori ca prețul să facă diferența între vaccinurile Moderna și Pfizer, care sunt mai scumpe, și doza de AstraZeneca.

Italia și Belgia se numără printre țările mulțumite de preț, în timp ce Suedia este printre cele care doresc ca prețurile să fie aliniate cu rata pieței. Rezerve cu privire la planul de prețuri au fost exprimate și de Regatul Unit, Țările de Jos și Finlanda.

Deși comunitatea internațională a susținut ținta Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 70% din populația întregii lumi până în aprilie 2022, doar 261 de milioane din cele 1,8 miliarde de doze promise de națiunile bogate au ajuns în țările cu venituri mici, echivalentul a 14%. (R.I.)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.