Vara culturală românească în Liban, ediția 2013

În cadrul evenimentului Vara culturală românească în Liban, ediția 2013, Ambasada României la Beirut va organiza cu sprijinul mai multor parteneri locali o serie de concerte și expoziții în perioada 20-30 iunie, în orașele Beirut, Saida, Baabda și Zouk Mosbeh. Evenimentele se adresează publicului libanez dar și comunității românești din această țară și arată importanța legăturilor culturale româno-libaneze.

Programul cultural va fi deschis de concertul Un voiaj muzical pentru Sărbătoarea Muzicii. Acest concert de operă este organizat împreună cu Universitatea Notre-Dame din Louaizé (NDU) și Institutul Francez din Jounieh. Invitata specială a acestui concert va fi celebra cântăreață de operă de origine română, Mihaela Mingheraș, de la Opera Națională din Paris, împreună cu Octavian Gheorghiu la clarinet, pianistul francez Denis Dubois și ansamblul coral al NDU. Concertul va avea loc joi 20 iunie, ora 20:00, la Universitatea Notre-Dame din Louaizé, Zouk Mosbeh, Issam Fares Auditorium.

Vara culturală românească în Liban va continua cu un concert instrumental ce va avea loc în orașul Saida. Concertul va fi susținut de cvartetul de coarde românesc „Arton”, format din Ondin Brezeanu (vioară), Silviu G. Gherasimescu (vioară), Cătălina Violeta Tudosie (violă) și Magdalena Sokola (violoncel), care vor interpreta piese ale unor compozitori români și străini (Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Grigoraș Dinicu, Béla Bartók, Alfred Alessandrescu etc). Concertul este organizat în colaborare cu Institutul Francez din Saida și Fundația Hariri în contextul marcării a 20 de ani de la aderarea României la Organizația Mondială a Francofoniei. Evenimentul va avea loc sâmbătă 22 iunie, ora 18:00, la Khan El Franj, Saida.

De asemenea, în luna iunie, va fi vernisată expoziția pictoriței Alina Teodorescu, în prezența artistei. Inaugurarea expoziției de pictură va avea loc la data de 28 iunie, ora 19:00, la IRIS, strada Al Maarad, clădirea Nahar în centrul Beirutului. Publicul va putea vizita această expoziție până la data de 30 iunie.

Vara culturală românească în Liban se va încheia cu Ziua României la școala „La Sainte Famille Française”  din Baabda, în data de 29 iunie, când elevii din ciclul gimnazial vor prezenta obiceiuri și tradiții românești, filme și imagini despre țara noastră precum și dansuri populare.

În 2013, Ambasada României la Beirut a desfăşurat mai multe proiecte culturale: concerte, cursuri de limba română pentru străini, proiecţii de filme şi conferinţe. De asemenea, România, printr-un reprezentant din cadrul Ambasadei României la Beirut, dr. Dan Stoenescu, delegat de Institutul Cultural Român să reprezinte politicile culturale, este membră a reţelei EUNIC Liban (European Union National Institutes for Culture) și a deținut președinția locală a rețelei culturale europene în perioada 2011-2013.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.