Victor Moraru, președintele Asociației Naționale a Stațiunilor Turistice din România: Decizia privind creșterea numărului de bilete de tratament balnear – benefică pentru cetățeni și pentru stațiunile turistice

Pornind de la realizările notabile și proiectele de amploare pentru susținerea și promovarea stațiunilor balneoclimaterice pe care ziarul ”Ultima oră” le-a prezentat în mai multe numere consecutive, recent am purtat un dialog pe această temă cu dl.Victor Moraru, primar al orașului Amara și președinte ANSTR.

– Domnule Victor Moraru, vă rugăm să ne spuneți în ce constau pregătirile pentru buna desfășurare a activității Asociației Naționale a Stațiunilor Turistice din România, a turismului balnear în general?
– Cred că anul acesta suntem mai bine pregătiți și organizați în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu primarii din localitățile balneoclimaterice ce fac parte din asociația noastră. Constat cu plăcere că în ultima vreme s-au înscris noi membri în asociație, astfel că în prezent numărul lor a ajuns la 38. Faptul că ne aflăm într-o organizație tot mai puternică ne permite să promovăm interesele noastre comune, să prezentăm factorilor decizionali lista doleanțelor noastre, ceea ce s-a și întâmplat în ultima parte a anului trecut când am avut o întâlnire pe această temă cu dna ministru Maria Grapini, cu alți factori din instituțiile de resort.

– Recent guvernul a emis o hotărâre (HG nr.51/29.01.2014) destul de controversată privind suplimentarea numărului de bilete de tratament balnear pentru anul 2014. Care va fi efectul acestei hotărâri în opinia dvs?
– Dincolo de speculațiile care s-au făcut și pe care nu vreau să le comentez, consider că orice măsură pentru sprijinirea tratamentului balnear și a stațiunilor turistice în general este binevenit. Din ce am înțeles numărul de bilete va fi suplimentat cu circa 10.000, ceea ce în procente înseamnă mai bine de 20%. Pentru mine este important că se dă în felul acesta un răspuns cererilor pe care și noi le-am făcut, că se încearcă să se acorde un sprijin mai substanțial categoriilor de cetățeni cu venituri reduse, pensionari, persoane cu handicap, oameni cu diverse afecțiuni în general, spre a beneficia de aceste facilități. Este păcat că din totalul locurilor disponibile în stațiunile balneoclimaterice în destul de multe dintre ele capacitățile de cazare și tratament nu sunt ocupate integral nici în vârf de sezon. Sperăm că vor mai fi și alte măsuri, că nu numai Guvernul, dar și Parlamentul și celelalte instituții implicate le vor lua pentru a valorifica așa cum se cuvine această bogăție a țării, aceste stațiuni ce reprezintă adevărate miracole pentru sănătate, precum și pentru recreerea cetățenilor acestei țări.

– Ce veți întreprinde pentru mai buna cunoaștere a acestor stațiuni, pentru promovarea activității și rezultatelor pe care le obțin?
– Trebuie să recunosc că mai avem multe de făcut și în această privință întrucât stațiunile noastre merită să fie promovate, merită să fie cunoscute spre a atrage mai mulți pacienți și turiști. Cele mai multe dintre ele au făcut investiții în condiții grele, unele cu fonduri europene și mai ales cu sprijinul autorităților locale, ale primăriilor, ceea ce de altfel vreau să subliniez având în vedere că asociația noastră este, de fapt, organizată și susținută pe structura primăriilor din localitățile respective. Noi ținem legătura cu aceste primării care au, în majoritatea lor, pe lângă primarii ce se implică în mod direct, persoane și structuri desemnate să sprijine și să controleze această activitate, site-uri de prezentare, alte forme de publicitate și de promovare ale stațiunilor membre.
În acest context, aș dori să relev colaborarea pe care ANSTR a inițiat-o cu ziarul ”Ultima oră” în paginile căruia urmează a fi prezentate stațiunile membre ale asociației noastre, proiectele de viitor, dar și activitatea curentă pe care înțeleg că o veți prezenta în mod permanent prin ediția on-line. Consider că este una din formele de colaborare benefice cu mass-media pe care intenționăm să le lărgim în continuare.

– Domnule Victor Moraru, vă mulțumim pentru informațiile pe care le-ați prezentat cititorilor noștri legate de turismul balnear și activitatea ANSTR.
– Și eu vă mulțumesc.

Oana SÂRBU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.