Vosganian: Produsele petroliere din zona Asiei Centrale, importanţă tot mai mare

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a primit marţi, 19 martie 2013, o delegaţie a Rompetrol Group, parte a Kaz Munai Gaz din Kazahstan, delegaţie condusă de Tusupbekov Zhanat – CEO Rompetrol.

Ministrul Vosganian i-a asigurat pe reprezentanţii Rompetrol de susţinerea sa în activitatea desfăşurată de companie în România, afirmând că petrolul şi produsele petroliere din zona Asiei Centrale vor căpăta, în viitor, o importanţă tot mai mare.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii Rompetrol au făcut referiri la activitatea desfăşurată în România, susţinând că Rafinăria Petromidia reprezintă „mândria” companiei, cu cele cinci milioane de tone produse petroliere anual capacitate de producţie.

 Reprezentanţii Rompetrol au ridicat, totodată, problema lipsei de restricţii pentru importul pe piaţa românească de produse petroliere din Republica Serbia, urmare a aplicării prevederilor Acordului de comerţ încheiat între UE şi această ţară, care ar putea afecta afacerile altor companii de profil din zona Balcanilor.

 Din informaţiile oferite de reprezentanţii Rompetrol, ţiţeiul şi produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piaţa românească în luna aprilie sau mai a.c. cu preţuri mult mai mici, din cauza preţurilor şi costurilor reduse practicate în ţara vecină. Potrivit Rompetrol, cele mai afectate ţări ar fi, pe lângă România, Slovenia şi Bulgaria.

Ministrul Vosganian a explicat faptul că problema preţurilor mici, ale produselor provenite din afara Uniunii Europene, se află deja în dezbaterea Comisiei Europene, în cadrul Consiliului Competitivitate.

Există deja unele propuneri că trebuie fixate anumite preţuri minime de intrare în spaţiul UE a produselor din afara Uniunii, în care să fie incluse costurile ca şi cum acestea ar fi fabricate în UE, costuri legate de mediu sau alte cerinţe de natură tehnologică etc.

Demnitarul român a precizat că va discuta problema ridicată de Rompetrol şi cu alte companii de profil de pe piaţa românească pentru ca, ulterior, să existe un punct de vedere comun spre a fi prezentat Comisiei Europene. Ministrul
Vosganian a semnalat, însă, reprezentanţilor Rompetrol că ar putea apărea o reacţie favorabilă a opiniei publice, în general, faţă de preţurile mai mici practicate de companiile sârbeşti.
Varujan Vosganian a mai spus că va solicita şi o întâlnire pe această temă cu omologii săi din Slovenia şi Bulgaria.

Pe 30 ianuarie 2010 a fost semnat Acordul Comunitatea Europeană-Republica Serbia, ce instituie progresiv o zonă bilaterală de liber schimb pe o durată de cel mult şase ani de la data intrării în vigoare.

CE şi Serbia elimină, în cadrul schimburilor comerciale dintre ele, orice taxe vamale la export, orice taxe cu efect echivalent, orice restricţii cantitative la export şi orice măsuri cu caracter echivalent. Valoarea totală a exportului României în Serbia s-a ridicat în 2012 la o valoare totală de 313,44 milioane euro (1,69% din total exporturi ale României). Importurile au fost de 122,57 milioane euro în 2012 (0,56% din total importuri).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.