Ziua Limbii Române, in extenso la Radio România

Sâmbătă, 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române, Radio România oferă ascultătorilor un adevărat maraton de reportaje, transmisii în direct, duplexuri, mini-documentare şi corespondenţe, prin care aceştia vor fi conectaţi în permanenţă la evenimentele dedicate sărbătoririi şi promovării limbii române!

Dacă „limba română este patria mea” (Nichita Stănescu), reporterii şi realizatorii Radio România şi-au propus în acest an, când limba română este celebrată pentru prima dată prin lege, la 31 august, simultan cu Ziua Limbii Noastre din Republica Moldova, să creeze o legătură live între cele două sărbători ale aceleiaşi limbi!

Astfel, Chişinăul şi Bucureştiul se vor afla într-un dialog deschis la Radio România, în cele două duplexuri realizate cu Radio Chişinău. Începând cu ora 12.05, Radio România Actualităţi propune o primă conexiune cu evenimentele de la Chişinău în cadrul emisiunii Deschis în weekend. De la ora 16.00, Radio România Cultural va continua legătura Chişinău – Bucureşti, într-un duplex la care vor participa în direct personalităţi aflate în cele două studiouri. Vor fi difuzate, de asemenea, înregistrări memorabile cu Ion Hadârcă şi Grigore Vieru, de la Marea Adunare Naţională de la Chişinău din 27 august 1989.

Pe lângă Bucureşti şi Chişinău, platoul Bucegi completează harta evenimentelor dedicate limbii române la care Radio România îşi va conecta în direct ascultătorii! De la ora 15.05, Radio România Actualităţi va aduce platoul Bucegi în studio, pe calea undelor, în emisiunea Ca pe roate, într-o transmisie live de la cel mai înalt punct din ţară unde se va celebra limba română în acest an!

Fabuloasa limbă română va fi subiectul ediţiei speciale a emisiunii Radioul de sâmbătă seara, difuzată pe Radio România Actualităţi de la ora 19.50. Sub genericul Ziua Limbii Române, în direct de la Bucureşti şi Chişinău pe înălţimile Bucegilor, de la New York, la Londra şi Paris, va fi realizată o retrospectivă „la cald” a evenimentelor organizate pe parcursul zilei pe ambele maluri ale Prutului, dar şi incursiuni în programul manifestărilor organizate în lume cu prilejul zilei limbii naţionale, desfăşurate sub patronajul ICR. Rostirea românească va ocupa prim-planul rubricilor emisiunii, care va cuprinde şi un reportaj despre Congresul mondial de eminescologie de la Chişinău, programat în acelaşi interval aniversar (30 – 31 august).

Serviciul Român al Radio România Internaţional adaugă la portofoliul emisiunilor menţionate deja, Weekend cu prietenii, difuzând un interviu cu acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău în cadrul rubricii De veghe la porţile limbii române, dar şi înregistrări din Fonoteca de Aur cu Grigore Vieru, Leonida Lari şi Adrian Păunescu. Emisiunea România în direct propune un interviu în direct cu Marius Clenciu, preşedintele Consiliului Naţional al Asociaţiei ProBasarabia şi Bucovina, dar şi o transmisiune în direct din Transcarpatia, cu Sergiu Dan la celălalt capăt al firului.
Sărbătorirea Zilei Limbii Române continuă la RRI cu emisiunea interactivă În prim plan, România, dedicată evenimentelor de la filialele ICR din SUA, Canada, sau Republica Moldova.

Omul zilei, sub semnul căruia se va desfăşura programul din 31 august la Radio România 3Net „Florian Pittiş” este Lucian Blaga, căruia îi aparţine citatul zilei: „Limba este întâiul mare poem al unui popor“.

Programele Radio 3Net „Florian Pittiş” sunt preponderent muzicale, iar Ziua Limbii Române va fi sărbătorită prin recitaluri audio şi video de muzică şi poezie ale interpreţilor recunoscuţi pentru buna folosire a limbii române, de la Milenium, la Mircea Baniciu, de la Zdob şi Zdub, la Nicu Alifantis, de la Taxi, la Dinu Olăraşu, de la Poesis, la laureaţii festivalurilor Om bun şi Folk You. Vor fi difuzate şi cele mai interesante apariţii ale soliştilor şi trupelor tinere care au evoluat în cadrul video-emisiunii săptămânale Sala de repetiţii.

În exclusivitate la rubrica de IT a Radio 3Net „Florian Pittiş” va fi prezentat softul AutoCorect, foarte util celor care folosesc limba română corectă pe calculatoare! Prezentarea va cuprinde detalii de download pentru acest soft, sistemele de operare care îl suportă şi caracteristicile minime ale calculatorului pe care urmează a fi instalat, dar şi facilităţile softului – adăugare de diacritice, corecţii ortografice şi de punctuaţie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.