Să păstrăm aparențele

 

         Sub această formulare am putea descrie concluzia Ministrului Justiției, în urma analizei exemplare pe care a întreprins-o cu privire la activitatea Parchetului General și al DNA.

         Concluzie care i-a stupefiat pe foarte mulți din toate părțile, inclusiv pe noi, în primele momente.

         I-a stupefiat, pentru că însuși d-sa domnul Ministru stârnise un orizont de așteptări în perioada de 16 zile premergătoare conferinței de presă (mai exact, declarație de presă) unică în multe feluri, pe care a susținut-o într-un final, așa cum a promis. Sugerându-le chiar celor doi că soluția cea mai rentabilă ar fi ca aceștia să-și înainteze demisisa.

         De cealaltă parte a baricadei, ca să spunem așa, nu se contura nici cel mai mărunt orizont de așteptări.

         Așa-zisul președinte se antepronunțase în două feluri.

         Cel dintâi: ”Luați mâinile de pe DNA”.

         Al doilea: este foarte mulțumit de activitatea DNA și a Parchetului General, așadar, nu va semna eventuala propunere de demitere a celor doi conducători ai acestor structuri.

         De cealaltă parte, în acord cu obiceiul pământului conform căruia demisia de onoare nu există – așadar, am putea bănui că nici onoarea nu există – cei doi vizați au susținut sus și tare, cu seninătate și cu mândria lucrului bine făcut din perspectiva lor – care nu este și a noastră – că nu au nici un motiv să-și înainteze demisia.

         Nici din partea d-sale domnului Ministru nu se întrezărea o marjă de manevră operațională acceptabilă, câtă vreme opera pe baza unor declarații contradictorii de la cel mai înalt nivel al partidului de guvernământ.

         Pe de o parte, clamarea ipocrită a deplinei libertăți de acțiune a Ministrului convenită de partidul de guvernământ, pe de altă parte, declarația   d-sale domnului Dragnea Liviu conform căreia, chiar și după punerea în circulație  a motivării sentinței CCR, PSD nu militează pentru demiterea – acum – a distinsei eroine naționale și planetare Kövesi Laura Codruța (alintată de unii cu numele tandru, Luluța).

         În  plus.

         În acest răstimp de 16 zile, distinsul Ministru a putut lua act de tot felul de poziții din partea nelipsitei ambasade americane, precum și din partea prea bunilor lideri europeni pepeiști.

         Drept pentru care, distinsul profesor de drept constituțional, mai subtil decât toți cei enumerați până aici, a comis cel mai frumos act ironic pe care l-am văzut de peste două decenii încoace.

         A dezvoltat o analiză devastatoare și impecabilă din punctele de vedere ale Retoricii și ale constituționalistului, pentru a-și construi concluzia în jurul cuvântului cheie ”oportunitate”.

         Această concluzie este ea însăși o argumentare dezvoltată.

         Așadar, să o citim (și să o ananlizăm succint) cu atenție.

         ”În acest context – spune d-sa domnul Ministru – evaluând toți factorii de oportunitate la care am făcut referire [MCV, programul de guvernare], câtă vreme însăși Curtea Constituțională a apreciat că prin soluția de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională și STABILIREA CONDUITEI DE URMAT PENTRU AUTORITATEA CARE A ACȚIONAT ULTRA VIRES [dincolo de puterile sale; dincolo de prerogativele care i-au fost conferite], s-a declanșat și realizat remediul constituțional corespunzător, precum și în lipsa altor elemente care să fundamenteze LA ACEST MOMENT PUNCTUAL [subl. aut.] convingerea existenței unei activități contrare regulilor statului de drept, NU CONSIDERĂM OPORTUNĂ DECLANȘAREA MECANISMULUI INSTITUȚIONAL DE REVOCARE A PROCURORULUI GENERAL, RESPECTIV A PROCURORULUI ȘEF AL DNA [subl. n.].”

         În acest punct – cu referire la cuvântul cheie OPORTUNITATE – acest ministru pe care îl apreciem fără rezerve – a transmis implicit PSD, acum opărit și agitat, că o eventuală demitere ar fi însemnat și o reactivare a Pieței Victoriei macovisto-sörösiste, și o reactivare a reacțiilor nelipsitelor ambasade, și o reactivare a nelipsiților pepeiști. Tot atâtea dificultăți suplimentare adăugate la bunăvoința ”neamțului nostru de la Sibiu” pentru guvernare și pentru menținerea majorității parlamentare.

         Pe de altă parte.

         În acest punct, acest ministru – pe care îl apreciem fără rezerve pentru că este cel dintâi Ministru al Justiție care pune în aplicare prevederile constituționale și legale – își adjudecă autoritatea față de procurori, subliniind apăsat.

         ”Ceea ce considerăm însă oportun, în spiritul exigențelor statului de drept, este INSTITUIREA UNEI MONITORIZĂRI/OBLIGAȚII DE RAPORTARE A ACTIVITĂȚII ACESTEI INSTITUȚII [subl. n.], deopotrivă supusă Constituției și legii, pentru identificarea modului în care, pe viitor, prin reprezentanții săi, ÎNȚELEGE SĂ RESPECTE LIMITELE LEGALE DE COMPETENȚĂ ȘI SĂ EVITE TRANSFORMAREA ACȚIUNILOR ANTICORUPȚIE ÎNTR-UN PERICOL PENTRU BUNA FUNCȚIONARE A DEMOCRAȚIEI ȘI PENTRU RESPECTAREA DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR FUNDAMENTALE [subl. n.].”

         Pentru ca nu cumva să înțeleagă cineva greșit, și pentru ca nu cumva să exploateze cineva propagandistic-macovist-gedesist această ultimă frază, Profesorul constituționalist realizează întemeierea/demonstrarea  corectitudinii aserțiunii, prin trimiterea la prevederile articolului 132, alin. 1 din Constituție, ”de exercitare a autorității ministrului justiției asupra procurorilor, în acord cu prevederile legale ale artcolului 69 din Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciară”.

         În acest punct, acest ministru spune că ordinea legală, constituțională și de comportament profesional și public al acestor șefi ai procurorilor care s-au manifestat dincolo de prerogativele lor inducând impresia că sunt stat în stat, a fost restabilită.

         Doar dacă isteria recentă pesedistă nu va conduce la demiterea lui în cel mai scurt timp.

         (Dacă această isterie pesedistă iscată fie dintr-un deficit de inteligență politică și de toate felurile, fie de cine știe ce manete care acționează din 2012 abscons asupra mojorităților covârșitoare votate de acest popor mereu dezamăgit și mințit, isterie alimentată recent de tot felul de scandaluri artificiale construite din interior – vedeți recentele instabilități psihice și comportamentale acutizate ale unui Ponta Victor Viorel – va fi ostoită în timp util, atunci, cele spuse în ultima frază a analizei sale de către acest ministru – pe care îl apreciem fără rezerve – vor putea să fie puse în aplicare).

         ”Rezultatele negative pe linia acestei raportări – încheie Ministrul Justiției – pot repune în discuție pe viitor, în raport cu faptele constatate, OPORTUNITATEA REVOCĂRII CONDUCĂTORILOR INSTITUȚIILOR VIZATE [subl. n.], ori a altor măsuri instituționale, în conformitate cu Constituția și legea”.

         Acestea fiind spuse, sunt de așteptat următoarele evoluții (cu condiția, repetăm ca PSD, aflat în prezent fie în deficit de inteligență, fie în plin proces de negociere a tot felul de blaturi pe care le-a mai negociat și în trecut, să nu îl demită în următoarele câte zile pe acest brav ministru).

         Este de așteptat ca acest domn Lazăr să își amintească despre regula rezervei atunci când se apucă să vorbească aiurea și să își amintească de subordonarea față de ministru în care îl pun Constituția și legea.

         Este de așteptat ca această eroină a anticorupției să mai termine cu interviurile în media mondiale, și să își vadă de pătrățica atribuțiunilor sale legale și constituționale.

         Este de așteptat ca procurorii DNA să recitească și să aplice corect Codul de Procedură.

         Este de așteptat ca Inspecția Judiciară a CSM să-și merite măcar de acum încolo banii publici pe care îi consumă.

         Este de așteptat să fie declanșat un audit cuprinzător.

         Care este relația dintre prejudiciile trâmbițate de DNA prin care obține încarcerări – și realitate?

         Nu de altceva, dar constatăm că, de exemplu, în procesul Udrea, aceasta ar avea de dat la o adică 3 milioane de euro unor terți și nu statului, auzim că în prejudiciul provocat de Hrebenciuc (sute de milioane) nu există prejudiciu – deci nu există fapta.

În plus. Noi înțelegem, dar ar trebui să înțeleagă și DNA că orice achitare înseamnă tot atâtea erori profesionale ale procurorilor și tot atâtea pagube publice.

Dacă însă nimic din toate acestea și din încă altele nu se va putea realiza, avem mari șanse să ne îndreptăm rapid către o dictatură fie de tip Putin, fie de tip latino-american.

ADNOTĂRI.

Aflăm că formatul emisiunii Andreea – Dana Grecu – Radu Tudor și-a încheiat existența. Este un lucru bun pentru că, în ultima vrme, cei doi protagoniști (cu sau fără ajutorul Andreei) o cam luaseră razna cu referire la logică, la corectitudine politică și la comportament. Așteptăm – poate și la îndemnul pastorului Mihai Gâdea – ca vedetele acestui post să revină la o atitudine mai modestă (căci de bună vreme, acestea perorează, edictează, se erijează în autorități infailibile; pe scurt, eșuează în păcatul trufiei). Contăm pe sprijinul spiritual al mentorului/directorului lor. În plus, așteptăm să înceapă să aplice mai sistematic regulile de bază ale CNN. Să mai vedem și alte chipuri, să mai auzim și alte analize, și alte argumentări decât ale unor Ciuvică, Chirieac și toți ceilalți (doar câțiva). Adică, or mai exista și alte perspective. Or mai exista și alte puncte de vedere. Or mai exista și alți români care gândesc, își pun întrebări și sunt capabili să se exprime.

          C.F. POPESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.