CĂLIN GANEA- În fascinația Parisului ca student-doctorand la Sorbona!
Dragă Călin, îți mulțumesc cu bucurie că ai acceptat acest interviu. De aproape zece ani locuiești la Paris și în prezent ești doctorand la Sorbona. Ce reprezintă Parisul pentru tine și ce te fascinează cel mai mult în orașul luminilor?
Parisul mi-a devenit, în timp, intim și reprezintă astăzi, pentru mine, orașul prin excelență: un loc a cărui unitate complexă (multitudinea straturilor istorice, diversitatea comunităților) și marea frumusețe specifică, se îmbină perfect cu modernitatea și îți oferă toate șansele descoperirii de sine și al devenirii intelectuale. Mă fascinează modul în care orașul își păstrează memoria. Fie că este vorba despre biserici, librării sau săli de spectacole, Parisul este un palimpsest pe care îl citesc și recitesc zi de zi.
Ce te-a determinat să alegi istoria artei medievale ca domeniu de cercetare? Și de ce la Sorbona
Istoria artei m-a atras încă din liceu, când am descoperit pe YouTube un fragment din emisiunea « Teleenciclopedia », de prin anii ’70, în care Andrei Pleșu prezenta Omul cu tichie albastră a lui Van Eyck de la Muzeul Brukental din Sibiu. Înregistrarea încă mai poate fi găsită și este, cred, edificatoare pentru orice elev, student sau orice român vrea să vadă un exemplu de reflecție în jurul unui tablou. Am fost imediat sedus de discursul domnului Pleșu, căruia încă îi citesc cărțile și căruia, iată, tocmai anul trecut i-au fost reeditate studiile și eseurile din tinerețe, concentrate pe teme de istoria artei. Trebuie poate să menționez aici și recentele publicații ale domnului Victori Ieronim Stoichița, maestru, de asemenea, în descifrarea picturilor renascentiste și, în general, europene. Dar, ca sa mă întorc la biografia mea, cu traseele, atracțiile și orizonturile proprii, Parisul mi-a fost oferit, ca privilegiu, de mama, care se mutase aici cu doi ani înaintea mea. Am urmat-o după examenul de bacalaureat.
La Sorbona m-am înscris la istoria artei fără o introspecție prealabilă ori vreo altă analiză care să-mi fi putut revela un proiect de viață ori ceva de tipul acesta. M-am înscris pur și simplu fără să știu nici acum care mi-au fost motivațiile adânci sau cât de intensă îmi era dorința de a mă specializa în lectura unui obiect artistic. Știu însă că voiam să deschid o fereastră către mai marele univers cultural către care mă îndrumaseră mai mult lecturile proprii decât materiile din liceu. Aveam nevoie de un salt în « cultura mare » și, în același timp, de a vedea care-mi sunt întradevăr întrebările și competențele. Am aflat, în timp, că pasiunile mele se definesc în jurul fenomenelor de tranziție, în jurul raportului față de sacralitate și în jurul fenomenului estetic. Mă specializez astăzi în pictura și în producția artistică legată de monahismul oriental (bizantin), din Italia de Sud în Evul Mediu.
A fost greu pentru tine să fii acceptat la această prestigioasă universitate?
Am găsit la Sorbona un mediu deschis celor veniți din alte țări și o reală disponibilitate pentru un dialog prietenos cu profesorii de toate tipurile (asistenți, conferențiari sau chiar profesori la Collège de France). Singura piedică era timiditatea proprie, de care am fost mereu încurajat, într-un mod foarte abil de fiecare dată, să o depășesc. Am simțit de la început că am ajuns într-un loc care-mi permite să-mi dezvolt sensibilitatea, înțelegerea și perspectivele. Așa că licența mi-am dedicat-o studiului diverselor domenii propuse, lăsându-mi curiozitatea să mă ghideze fără constrângeri. Sorbona are și un pol disponibil discuțiilor mai personale, în care poți cere un sfat cu privire la anumite necesități proprii cum ar fi ameliorarea nivelului de franceză — pentru care sunt propuse o varietate largă de cursuri, chiar și sâmbăta —, sau cu privire la găsirea unor stagii, gestionarea unor dificultăți economice, organizarea unor ore de sport, ori integrarea unui grup studențesc unde e stimulată implicarea în diferite proiecte : voiaje, grupuri de poezie și literatură, de discuții politice ș.a.m.d. Pe scurt, am avut sentimentul că am ajuns în centrul lumii și în mijlocul unui anturaj care-ți permite să te dezvolți în ritmul propriu, în măsura și direcția pe care o dorești.
Ce anume studiezi în mod specific în cadrul doctoratului la Sorbona? Ce profesori ai coordonatori?
Am fost conștient de la început că aleg un parcurs lung, care presupune umplerea golurilor și construirea unui instrumentar serios. Așa că mi-am recunoscut întotdeauna lacunele și onestitatea mi-a fost apreciată de profesorii mei. Mediul academic e foarte atent aici să stimuleze gândirea critică și întrebările proprii : din primul moment în care am ajuns la facultate am auzit repetându-se: « Nu există întrebări proaste, toate merită puse ».
M-am simțit deci încurajat și subiectul meu de cercetare a prins contur treptat. La început am fost atras de arta secolului XVII francez, cu scenele lui de gen și de primă modernitate, care estompează granițele dintre laic și religios. Era cât pe ce să rămân pe drumul acesta, sub conducerea unui mare specialist al artei clasice franceze, Alain Merot. Dar, datorită unei profesoare care mă dirijează și astăzi, Anne-Orange Poilpré, am făcut un salt către cealaltă extremitate a Evului Mediu: Antichitatea târzie, o epocă mult mai puțin studiată din punct de vedere artistic. Așa am început lunga pregătire pentru subiectul meu de doctorat actual, cu numeroase ocolișuri benefice, care m-au ajutat să-mi clarific direcțiile de cercetare, să-mi ierarhizez interesele și să-mi rafinez metoda, unde caracterul interdisciplinar nu e doar binevenit ci indispensabil. Cele doua mastere pe care le-am dedicat acestei perioade mi-au înlesnit și întâlniri formidabile. Pe lângă istoricul Michel-Yves Perrin, care mi-a făcut onoarea de a-mi dirija al doilea master, la Ecole Pratique des Hautes Etudes, l-am cunoscut, prin intermediul sau, pe unul din marii arheologi italieni ai acestei perioade, Fabrizio Bisconti, căruia și eu personal, precum și comunitatea științifică îi regretăm prea rapida dispariție. Astăzi, după interesul purtat asupra celor două extreme ale Evului Mediu, doctoratul meu se concentrează asupra mijlocului acestei perioade — așa-numitul Evul Mediu central, cum zic francezii — și examinează fenomenul artistic bizantin din Italia de sud, înainte și după cucerirea normandă. Coordonatoarea mea principală, pe lângă doamna Poilpré mai sus menționată, este doamna Ioanna Rapti, specialistă în arta Bizanțului în Grecia și în Caucaz.
Te consideri un privilegiat al sorții?
Cred că un parcurs de viață este împletit cu întâlniri providențiale, dorința, plăcere și noroc dar și cu piedici revelatoare și cu perseverență — o fină împletire între predestinare și libertate. Sunt privilegiat deoarece România face parte din Europa și trăiesc o epoca de libertate de mișcare nemaivăzută în istorie. Apoi, ca să vorbesc ca occidentalii, nu provin din clasa de sus a societății ci mai degrabă din partea inferioară păturii de mijloc, ceea ce, în orice altă epocă istorică mi-ar fi adus multe constrângeri și nu aș fi putut decât să visez la călătorii dese ori la studii umaniste la universități mari. Mă mai simt privilegiat și pentru faptul că îi am alături de mine, la Paris, pe mama și pe bunicii materni.
Cum simți că te integrezi în colectivul studențesc?
Universitatea este un spațiu al schimbului de idei și al stimulării mult necesarei gândiri critice. Ajungând la doctorat, ești în mod automat inclus în ceea ce se numește un « laborator de cercetare » care e organizat de către doctoranzi. Fiecare dintre noi vine cu o perspectivă diferită, iar aceste diferențe creează o dinamică intelectuală extraordinară.
Care este raportul tău colegial cu alți doctoranzi? Aveți activități împreună? Le poți nominaliza?
Îi întâlnesc pe ceilalți doctoranzi în « laboratorul de cercetare » sau în seminarele pe care le frecventez. Totuși, consider că e important să interacționezi nu doar cu doctoranzi din propriul domeniu de cercetare ci și cu cei din alte discipline sau cei care studiază alte perioade istorice. Schimbul de opinii în legătură cu metoda de cercetare, cu noile tehnologii sau cu noutățiile din domeniul academic fac viața universității.
În fiecare seară aproape ești prezent la fascinantele spectacole de la ”Crazy Horse”? Te rog, vorbește puțin despre jobul tău și experiența ta de la ”Crazy Horse”.
Într-adevăr. Aici intervine aspectul privilegiului. Am avut diverse contracte de lucru înainte să ajung aici: am fost vânzător într-o galerie de artă, actor și altele. Am început să lucrez aici odată cu începerea primului meu master iar astăzi, în al doilea an de teză, mă aflu în același loc. Jobul acesta îmi permite un contrast benefic cu activitățile din timpul zilei și-mi lasă mult timp liber pentru studiu. Am rămas, în mare parte, deoarece nu am reușit să obțin bursa pe care o voiam, dar, ce-i drept, nici nu m-am zbătut prea mult, știind că am un job destul de confortabil. Sunt concierge și mă ocup de clienții VIP care vin la cabaret în fiecare seară. Probabil că acesta va fi ultimul meu an la Crazy Horse, deoarece voi începe să predau. Sunt foarte recunoscător tuturor colegilor și directorilor acestui cabaret de prestigiu, care mi-au oferit o experiență nesperată într-un mediu pe care nu aș fi avut ocazia să-l cunosc altfel.
Se spune că fiecare detaliu dintr–o frescă, dintr–un manuscris iluminat sau dintr–o sculptură gotică are o poveste ascunsă. Care este primul tău sentiment atunci când vezi o frescă? O biserică?
Orice obiect artistic are o poveste ascunsă, formată din mai multe « straturi narative » dar, în esență, întrebările care trebuie puse în fața lui se reduc la două: « Cum a fost făcut ? » și « Ce vrea să spună? ». De aici se pot extrage informații despre contextul de creație, despre destinatarul obiectului, despre legăturile cu celelalte obiecte de artă din epocă și așa mai departe. Aceste întrebări sunt cele ce deschid calea pentru o înțelegere mai profundă a semnificațiilor și scopurilor unui obiect artistic, fie că este vorba de o frescă, o icoană, o biserică sau o sculptură gotică.
Ce artist preferat ai din perioada Evului Mediu și de ce?
Figura artistului în istoria artei este o problemă destul de complicată. Unul din marii istorici de artă ai secolului XX, Ernst Gombrich, își începe cartea lui de popularizare a istoriei artei spunând « nu există artă, există artiști ». Putem merge și mai departe spunând: « Nu există artiști, există opere de artă ». Totuși, dacă trebuie să menționez acum un artist, mi-ar fi foarte greu să nu-l citez pe Giotto, care redescoperă sutele de nuanțe ale realului și domoleste o pictură somptuară care caută să imite emailul și vitraliile. De asemenea, nu pot să nu-l menționez, în sculptură, pe Nicola Pisano, care descoperă, înainte de Giotto, anatomia unui corp și efectele ei asupra modelării sculpturale. Dar, de asemenea, înainte de aceste noutăți semnificative, adică în perioada în care pictura imita încă scriitura și în care caracterul caligrafic preceda celelalte efectele artistice, e imposibil să nu-l amintesc pe așa-numitul «Maestru al Sfântului Francisc» cu al său, spre exemplu, crucifix de la galeria naționala din Umbria. Putem vedea că pentru acest crucifix nu avem un nume de artist, ci o tentativă de identificare. Dar nu știm nimic sau aproape nimic despre pictorul bizantin al Fecioarei cu Pruncul din miniatura dintr-o carte liturgică conservată astăzi la Madrid (coordonatele imaginii : ms. 52, f. 80r Madrid, Biblioteca Nacional (http://bdh-rd.bne.es/viewer.vm), capodoperă de pictură bizantină, pictată însă în Sicilia la începutul secolului XIII. De asemenea nu știm nimic despre pictorul uneia dintre cele mai impresionante icoane din câte există, cea a lui Hristos Pantocrator, de secol VI, și conservată la mănăstirea Sfântă Ecaterina din Muntele-Sinai.
Ce artist contemporan preferi?
Anselm Kiefer – pentru dialogul său profund cu memoria, istoria și materialitatea operei de artă.
Ce reprezintă CULOAREA pentru tine?
Culoarea și multitudinea nuantelor pot fi, în anumite cazuri, calea principală pentru a intra în comuniune cu un obiect artistic. Este, în orice caz, pe lângă formă și desen, unul din elementele esențiale care împing spre cultivărea sensibilității. Sensibilitatea se cultivă, da; ochiul se cultivă. Totuși, este sigur că, la fel ca nota muzicală, culoarea este o frumusețe pură : «La rose n’a pas de pourquoi », spunea un mistic german, Angelus Silesius.
De unde marea pasiune pentru Constantin Noica? Ne poți da un citat de-al lui?
Îmi e greu să sintetizez, în puține cuvinte, fascinația pe care o am față de Constantin Noica, care a devenit un fel de figură tutelară pentru mine încă din liceu, când l-am descoperit, ca mulți alții probabil, prin intermediul domnilor Pleșu și Liiceanu. Pot să spun că mi-a dat coordonatele unei raportări la « cultura mare », să-i zic așa, și la universal, în același timp în care m-a făcut să-mi privesc cu îngăduință particularul. Ca să dau acum un citat, aleg o frază din ultima publicație (anul trecut) a jurnalului de idei: « Nu pleacă la drum cu sorți de a-l străbate decât umilii ».
Care este cea mai mare provocare în cercetarea ta?
În cercetare, marea provocare este, cred, aceea de a-ți schimba perspectiva când lucrurile par a fi prea clare și de a vedea că, de fapt, nu ai luat în seamă o întreaăa serie de probleme. De aici necesitatea, din ce în ce mai apăsată astăzi, pentru interdisciplinaritate. Dar o provocare mai este chiar și simplul fapt de a înțelege într-adevar un text (articol științific sau carte): a-i reține structura, a-i vedea lipsurile și a tine seama de încadrarea lui în istoriografie. În cercetarea mea, provocarea cea mare este aceea de a nu ține seama de prejudecăți și categorii stricte ci de a înțelege că, la nivel cultural, acolo unde vedem o frontieră, aceasta este defapt o pură abstracțiune, iar în locul ei se află sutele de manifestări concrete ale dialogului.
Tu cum crezi că arta medievală influențează lumea modernă?
Arta trebuie studiată întotdeauna împreuna cu contextul ei istoric și social, dar fiecare expresie artistică se adresează tuturor oamenilor din toate timpurile pentru a educa sensibilitatea față de un aspect sau altul al realului și pentru a îmbogăți percepția realității. Putem spune că fiecare epocă, și chiar câte un artist mare, te face să vezi altfel o culoare sau o nuanță, ca Ingres, de exemplu, care prezintă în anumite portrete câte un verde nemaivăzut înainte de el. Arta medievală ne oferă un model de gândire simbolică și o înțelegere a vizualității care se regăsește, într-o formă sau alta, în multe expresii artistice contemporane. Este de ajuns să ne uitam la panourile publicitare de astăzi pentru a vedea că nu există o normă la care se acordă toate imaginile. Nu exista un progres în artă, cum se mai aude încă prin media: unul care pleacă, să zicem de la stilizare, în peșterile din Neolitic și ajunge la realism și fotografie. Toate sunt mijloace de expresie, iar reprezentarea naturalistă este, în istorie, asemeni unui râu al cărui curs reapare la suprafață din când în când, dar care reintră în subteran întotdeauna.
Ce planuri ai după finalizarea doctoratului?
Îmi doresc să continui cercetarea și să predau istoria artei medievale, stimulând tot mai mult interesul studenților pentru arta bizantină. Dar îmi doresc, de asemenea, să ajung conservator de muzeu și să mă pot adresa în acest fel și publicului mai larg, organizând expoziții pe temele care mă animă și care nu sunt suficient de cunoscute astăzi.
Ai în plan să revii în România, măcar pentru un proiect cultural, pentru a colabora cu specialiști români?
România are un patrimoniu care trebuie mai bine întreținut, studiat și promovat, iar acest lucru rămâne în continuare adevărat. Dar suntem într-o perioadă în care o evoluție începe să se simtă dacă ne uitam la expozițiile din ultimii ani. România este în plină dezvoltare și sectorul cultural, chiar dacă nu pare așa la o privire rapidă și chiar dacă lipsesc încă multe, urmează aceasta evoluție la care aș vrea să particip și eu la un moment dat, când voi simți că mă pot implica cu adevărat. Nu exclud ca parcursul meu de aici din Franța să-mi consolideze competențele pe care să le folosesc în viitor, pentru a mă implica în proiectele de organizare ale sectorului cultural din România și pentru crearea de legături mai strânse cu Europa de Vest. De asemenea, în legătură cu evoluția culturală și artistică din România, sunt foarte interesat de casa de licitații Artmark, un adevărat centru de vitalitate în jurul artei românești, unde președinte este domnul Horia-Roman Patapievici și unde echipa dumnealui participă cu brio la dinamizarea pieței de artă din România, foarte necesară după o enormă perioadă de stagnare. Pe site-ul casei de licitații se pot găsi comentarii de artă de o mare eleganță și finețe. Artmark a avut un impact semnificativ în promovarea artei românești și în creșterea vizibilității acesteia pe plan internațional.
Ai momente când te apucă dorul de România? Dacă da, în ce colț de rai românesc ai vrea să revii?
Deseori. Iar cele mai multe amintiri din copilărie le am din Maramureș, unde am contemplat pentru prima oară, în liniște, un peisaj și unde am avut primul contact cu natura cultivată și cu natura sălbatică. Dar și Bucureștiul are locurile lui, pe care țin să le revăd ori de câte ori vin în țară: Centrul Vechi, cu biserica Stavropoleos și cu Calea Victoriei, dar și Casa Melik sau Muzeul Zambaccian ori Muzeul Țăranului Român unde se mănâncă niște mici formidabili. Un colț de rai mai este pentru mine și cartierul Berceni, unde mi-am petrecut toată copilaria, dar argumentele sunt aici de natură emoțională și nostalgică, mai dificil de împărtășit și de explicat.
O definiție a vieții într-un singur cuvânt? Dar a iubirii? Și a artei?
Viața – devenire. Iubirea – cunoaștere. Arta – revelație. Dar, dupa cum o arată istoricul de artă Erwin Panofsky în Tomb Sculpture și, după cum o spune și Malraux în Lazare, ”arta se naște din cugetarea asupra a ceea ce e vremelnic și din confruntarea cu moartea.”
Interviu de Claudia Motea
Excelent interviu, întocmai cum sînt zecile de interviuri semnate de actrița și jurnalista Claudia Motea în mass-media ultimilor ani! Ar fi minunat să le cuprindă pe toate într-un volum. Mereu a adus în prim-plan personalități, cu care a abordat problematici inedite, interesante, de actualitate particulară sau generală. I le citesc totdeauna cu cea mai mare plăcere și curiozitate!