Contre în USL: Liberalii vor garanţii. PSD, negocieri eşuate cu UDMR

Pesedistii încep anul cu probleme mari în coaliţie, scriu jurnaliştii de la pesurse.ro. Pe masa conducerii partidului se va afla un pact de neagresiune cu liberalii dar şi o problemă mai largă: care va fi strategia vizavi de PNL?

Conform site-ului amintit, vicepreşedintele PSD Gabriel Firea a declarat luni că îi va cere lui Victor Ponta să trimită liberalilor din Ilfov un pact de neagresiune pentru ca „USL nu mai există” în acel judeţ şi PNL a adus PDL la guvernare.

Firea a spus că liderul PNL Crin Antonescu trebuie să-şi facă curăţenie în partid dacă mai vrea să fie susţinut de PSD la prezidenţiale şi că sunt multe probleme cu liberalii, inclusiv în Parlament.

„Trebuie luată o decizie azi. Nu poţi să fii şi la Putere şi în Opoziţie”, a declarat Firea despre atmosfera din PSD vizavi de liberali.

Mazăre: Cu cât pleacă mai repede, cu atât mai bine

Liderii PSD nu uită că miniştrii PNL s-au opus în opinia lor unei adevărate descentralizări.

„Pentru că s-au opus descentralizării promovată de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deşi în campanie susţineau contrariul, pentru mine sunt doar nişte mincinoşi care îşi doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susţinerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, a declarat pentru gândul Radu Mazăre.

Reacţia lui Mazăre nu este singulară. Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, l-a acuzat pe ministrul de Interne, Radu Stroe, că doreşte un stat centralist în care să deţină controlul. Vicepreşedintele PSD a spus că Stroe a fost „înghiţit şi copleşit” de sistem.

Orban: USL nu mai există

În timp ce primarul Constanţei susţine că o plecare a liberalilor de la guvernare ar fi o veste foarte bună, liderul PNL Luudovic Orban îi transmite că se poate bucura deoarece ‘USL nu mai există’.

„Nu poţi să amesteci uleiul cu apa, oricât ai încerca, chiar dacă bagi la mixer sau la blender, după ce încetează mişcarea uleiul se separă de apă. N-o să putem niciodată să fim într-un parteneriat cu PSD. PNL a fost pus în situaţia în care a trebuit să cedeze de foarte multe ori, în faţa faptului împlinit”, a declarat Orban, pentru gândul.

În context el a amintit de scandalul cu numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNĂ, pactul de coabitare dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, faptul că Liviu Dragnea, deşi a fost trimis în judecată, nu şi-a dat demisia, dar şi rezultatele negocierilor cu FMI.

„Nu mai există USL în realitate, e numai pe hârtie. Există un guvern în care premierul face ce vrea, de multe ori fără să ceară acordul liberalilor. Premierul nu spune adevărul sau îl spune doar parţial astfel încât să-i convină lui. PSD nu respectă înţelegerile făcute cu noi. La orice ocazie pe care o au să-şi mărească puterea, o face fără jenă în dauna PNL. Miniştrii liberali nu trebuie să fie acolo pe post de mobilă”, a mai spus Orban pentru gândul.
În opinia sa PNL va fi dat afară de la guvernare în momentul la care PSD îl va considera oportun.

Liberalii cer garanţii pentru Crin Antonescu

Un alt vicepreședinte PNL vine cu ideea unei reconfirmări din partea social-democraților pentru susținerea lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale ca și candidat unic al USL. El vorbește de „garanții” ale PSD în acest sens.

Declarația îi aparține lui Cristian Buican, vicepreședinte al PNL și președinte al PNL Vâlcea:

„Până acum, nu s-a pus problema oficial ca PSD să nu îl susţină pe Crin Antonescu la prezidenţiale. Totuşi, reconfirmarea candidaturii lui Antonescu ar fi o măsură care ar elimina anumite suspiciuni ale unor membri PNL. Aţi văzut ultimele declaraţii ale lui Ludovic Orban şi ale altor membri PNL care gândesc la fel ca domnul Ţurcanu “, a atenţionat Buican, pentru Adevărul.

UDMR îşi cere partea

USL pare să fi ajuns la capăt de drum, iar pe scena politică au început negocierile pentru formarea unei noi majorități parlamentare, pentru a putea susține un guvern al PSD.

Social-democrații își îndreaptă atenția către UDMR, însă primele negocieri par a se fi soldat cu un eșec, din cauza pretențiilor UDMR.

Pretențiile UDMR, trei fotolii de miniştri, prefecți în cele trei județe cu populație majoritar maghiară, plus o serie de posturi în admnistrația centrală, dar și posturi de secretar de stat, au fost considerate drept exagerate de PSD, iar negocierile au fost sistate, urmând ca acestea să fie reluate.

PSD negociază de pe poziții de forță, pentru că are pregătită variantă alternativă a unei majorități formate prin transferuri de la PPDD.

În PSD mai circulă o variantă, care ar putea fi agreată la centru. PSD să aibă un Guvern sprijinit politic de UDMR, dar fără ca maghiarii să intre la guvernare. În schimb, UDMR ar primi alte beneficii.

Victor Ponta și-a asigurat o portiță de negociere cu UDMR imediat după finalizarea alegerilor parlamentare. Liderul PSD a negociat o cooptare a maghiarilor la guvernare încă de atunci, însă s-a opus liderul PNL, Crin Antonescu.

USL se rupe în teritoriu

Protocolul de colaborare USL ar fi pe cale să se rupă în 8 judeţe, unde PSD şi PNL şi-ar fi format deja alte majorităţi, în afara Uniunii Social-Liberale, anunta Romania Tv. Dacă liberalii au preferat alianţele cu PDL, PSD s-a orientat spre PPDD.

Potrivit sursei citate, PNL a fost majorităţi locale cu PDL în: Botoşani, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov, Alba, Caraş-Severin. În aceste judeţe, liberalii şi-au atras consilierii PDL. De asemenea, PSD s-a alăturat cu PPDD în Ilfov, Neamţ (unde s-a aliat şi cu PPDD şi cu PDL).

Alte informaţii obţinute de România Tv indică faptul că există judeţe – precum Cluj, Bistriţa său Brăila – în care reprezentanţii PPDD de abia aşteaptă să sară în barca PSD.

PPDD rămâne fără, grup la SENAT!

Dan Diaconescu este pe cale să primească o grea lovitură la început de an, formațiunea pe care o patronează fiind aproape să piardă grupul parlamentar de la Senat. Potrivit România TV, doi senatori ai PP-DD au decis să plece la PSD şi UNPR, ceea ce va face ca grupul Partidului Poporului să rămână cu doar şase senatori. Regulamentul Senatului prevede însă că pentru un grup este nevoie de cel puţin şapte senatori, iar dacă grupul PP-DD coboară sub acest prag, se va desființa.

Surse: pesurse.ro; ampress.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.