Galați și Giurgiu conduc în Topul penitenciarelor cu cele mai multe telefoane mobile

Penitenciarele Galaţi şi Giurgiu sunt în topul puşcăriilor în care se introduc regulat telefoane mobile. În fiecare an, au fost găsite aici peste 1.000 de aparate.

Însă fenomenul telefonelor mobile pentru deţinuţi a cuprins încă de anul trecut 93% din unităţile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cu toate acestea, nimeni din conducerea puşcăriilor nu se grăbeşte să caute soluţii concrete pentru stoparea problemelor.

În baza unor informaţii exclusive, B1 TV a realizat un top al închisorilor unde într-un an şi nouă luni au fost introduse peste 2.000 de telefoane.

Raportările Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată clar că fenomenul telefoanelor mobile în puşcării nu mai poate fi oprit. Nici deţinuţilor nu le mai este teamă de percheziţiile cadrelor, pentru că unii angajaţi ai ANP se implică activ în traficul cu telefoane. Penitenciarele Galaţi, Giurgiu, Jilava, Slobozia, Poarta Alba şi Rahova se află în topul puşcăriilor unde s-au găsit cele mai multe telefoane asupra deţinutilor.

Galaţiul conduce detaşat cu peste 2.000 de aparate telefonice, descoperite la deţinuţi într-un an şi jumătate, urmat îndeaproape de penitenciarul Giurgiu. Pe locul 3 se afla Jilava, locul unde este încarcerat şi unde a şi fost filmat Gigi Becali.

TOP TELEFOANE ÎN PENITENCIARE, IANUARIE 2012 – SEPTEMBRIE 2013:

1.PENITENCIARUL GALAŢI – 2.284

2.PENITENCIARUL GIURGIU – 2.193

3.PENITENCIARUL JILAVA – 1.743

4.PENITENCIARUL SLOBOZIA – 1.468

5.PENITENCIARUL POARTA ALBĂ – 1.304

6.PENITENCIARUL RAHOVA – 1.298

Aceste cifre reprezintă doar telefoanele găsite după gratii în ultimul an şi jumătate, cifre pe care Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu face nimic altceva decât să si le asume. Pentru că nimeni nu vrea să strice colaborarea deţinut-gardian care duce la câştiguri pentru ambele tabere. Şi nu degeaba, sursele noastre vorbeau de negocieri şi tarife stabilite clar între cadrele corupte şi condamnaţii cu bani.

Din suma de 100 de euro pe telefon introdus, subofiţerul sau ofiţerul opreşte doar 60 – 70 de euro, restul de 30 – 40 de euro merg către directorul de penitenciar. Deci, câştigul lunar al subofiţerului / ofiţerului este de 4.800 de euro. Fiecare director sau director adjunct de penitenciar are cel puţin 10 subofiţeri / ofiţeri care introduc telefoane mobile, deci câştigul lunar al unui director / director adjunct de penitenciar este de minim 32.000 euro.

Numai anul trecut în 93% din unităţile din ţară al ANP s-au descoperit peste 10.500 de mobile, iar de la începutul acestui an peste 8.600. Telefoane despre care conducerea ANP evită să vorbească. Sursele noastre sustin că nu ar trebui să ne mire situaţia câtă vreme unul dintre directorii ANP are legătură cu reţelele infracaţionale formate din cadre ale puşcăriilor.

Toţi banii care se colectează de la comandanţii de penitenciare din zona Olteniei şi de la locţiitori acestora merg direct către comisarul şef Stancovici Marian. Acesta la rândul lui muşamalizează toate matrapazlâcurile şi toate infracţiunile grave de corupţie din rândurile unităţilor penitenciare pentru sumele de bani pe care le primeşte. Aceste unităţi sunt: Penitenciarul Târgu-Jiu, Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, Penitenciarul Pelendava, Centrul de Minori Craiova din Bariera Vâlcei si Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova.

Deocamdată, nici comandantul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comisarul sef Caludiu Bejan şi nici adjunctul său, Marian Stancovici nu au răspuns solicitărilor de a ne acorda un interviu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.