Cum ajuți pe cineva să iasă din depresie?

 Îţi vorbeam în articolul anterior despre faptul că tot mai mulţi dintre cei din jurul tău sunt nemulţumiţi de ei înşişi şi uşor, uşor alunecă spre cea mai nenorocită tulburare a lumii actuale – spre depresie. Este îngrozitor, mai ales când cineva drag ţie, prieten, rudă, amic, suferă de depresie şi tu asişti la autodistrugerea lentă cu care acesta îşi hrăneşte viaţa.

De-a lungul timpului am avut de-a face cu multe situaţii în care persoanele din jurul meu sufereau de depresie. Cred că toate acele experienţe au ajutat la formarea omului puternic şi încrezător, care sunt astăzi.

În acest articol o să îţi vorbesc despre depresie şi despre ce ar trebui tu să faci pentru a ajuta pe cineva să iasă din starea asta, fără a te pune însă în pericol.

         În primul rând trebuie să înveţi să cunoşti care sunt semnele premergătoare depresiei.
Vei observa că persoana aflată în depresie, a pierdut bucuria lucrurilor simple. În faza iniţială va începe de la a deveni din ce în ce mai nervoasă şi de la a renunţa să comunice cu cei din jur, până la a deveni tristă, când se va gândi că trebuie să se trezească dimineaţa pentru o nouă zi.

Depresia este cauzată de faptul că nefericirea cântăreşte mai mult decât fericirea în viaţa unei persoane. Este uşor, practic să schimbi proporţiile, dar unui om depresiv i se pare imposibil. Oamenii de acum 100 de ani, nu gândeau ca noi. Erau supăraţi poate, dezamăgiţi, dar nu erau depresivi. De ce? Pentru că indiferent prin ce probleme treceau ei (gândeşte-te numai cât de mare era mortalitatea infantilă acum o sută de ani, şi cât îi este de greu unui părinte să îşi piardă propriul copil), nu pierdeau bucuriile simple ale vieţii.

Tulburarea asta a întregii Fiinţe, apare atunci când omul uită ceea ce îl face fericit, şi caută numai ce îşi imaginează el că îl va face fericit. Se află într-o căutare continuă, pierzând bucuriile momentului prezent, care îi pot schimba viaţa şi îi pot aduce fericirea. Dacă am putea să redescoperim iar bucuria lucrurilor mici şi simple, în vocabularul nostru nu ar mai apărea cuvântul depresie. In lumea de astazi, multi dintre oameni si-au pierdut ancora proprie şi au devenit ca un vapor care merge acolo unde oceanul îl poartă

             Cum ajuţi practic pe cineva să iasă din depresie?

Trebuie să ai foarte mare grijă atunci când iei decizia de a ajuta pe cineva să iasă din depresie. Te avertizez că nu e o muncă uşoară şi de scurtă durata, însă dacă accepţi să o faci, satisfacţia pe care o vei avea la sfârşit este nemaipomenită. Te vei simţi ca un erou. De fapt chiar asta vei fi ! Vei salva pe cineva de la o viaţă nefericită şi poate chiar de la moarte. Îmi amintesc că acum câţiva ani, aveam o persoană tare dragă mie care suferea de această afecţiune şi aş fi fost în stare să fac orice doar să nu o mai văd aşa. Am citit chiar şi romanul Contele de Monte Cristo pentru că auzisem că era vorba despre o renaştere a unui om decăzut psihic. Dar hai sa revenim.

După ce te-ai decis în mod sigur că vrei să ajuţi pe cineva anume să iasă din depresie, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să începi cu lucruri care i se vor părea simple şi inofensive. O persoană depresivă ştie că se află într-o stare de autodistrugere, însă urăşte schimbarea. Nu are voinţa şi puterea necesară pentru a o produce. La început s-ar putea că nici să nu îţi accepte ajutorul şi să încerce să te respingă. Nu te descuraja! Încearcă să faci lucruri mărunte cu persoana respectivă, care vor asigura o legătură permanentă între voi şi vor menţine deschisă posibilitatea de a comunica.

Al doilea lucru pe care trebuie să îl faci este să încerci să ajuţi persoana în cauză să îşi regăsească motivaţia. Ăsta este unul dintre principalii factori care întreţin depresia. Este posibil că persoana depresivă să simtă că nu are pentru ce trăi. Se simte inutilă. Aşadar asigura-te că ajuţi persoana să facă ceva util. De cele mai multe ori lucrul acesta o va îmbărbăta şi o va ajuta să depăşească problema de dragul celor pe care îi ajută.

       Asigură-te că persoana ce suferă de depresie trăieşte într-un mediu dinamic. Dacă vei fi atent vei observa că de fiecare dată, un depresiv va sta într-o camera cu culori închise, fără a avea prea mult contact cu lumina naturală. Acolo se simte el bine. Ajuta-l aşadar, să rearanjeze în casă, sugerând tu o lista de culori. Portocaliul şi albastrul deschis ar trebui să ocupe cea mai mare parte a încăperii în care locuieşte. Sunt nişte lucruri tare interesante legate de importanța culorilor în fericirea noastră, dar nu le vom aborda in articolul de astazi.

Un alt factor de care trebuie să ţii seama este modul în care comunici cu el. Trebuie să foloseşti propoziţii în care să incluzi sugestii indirecte. Mai jos îţi dau o lista cu câteva exemple pe care ai putea să le adaptezi în funcţie de situaţie:

doar tu ştii cât de mult apreciez compania ta– reasigura persoana că este utilă prin simplul fapt că te face fericit

ştiu sigur că dacă ţi-ai dori, ai putea să îţi controlezi toate stările emoţionale– este o sugestie indirectă, care îi oferă persoanei certitudinea că ea este răspunzătoare de stările sale emoţionale şi că, în acelaşi timp, le poate controla după bunul plac

e bine de tine că ai mult curaj şi rezistenţă, că altfel, nu ştiu cum ţi-ar fi fost – această sugestie îi demonstrează persoanei că e curajoasă şi rezistenţă în faţă provocărilor

imaginează-ţi cum va fi după ce facem asta (aici îi precizezi ce vrei să faceţi)- sugestia care foloseşte cuvinte care crează imagini vizuale este foarte puternică, pentru că forţează creierul să construiască o imagine şi respectiv să iasă din tiparul emoţiilor negative.

        Trebuie să ajuți persoana să schimbe ceva în viata ei, să viziteze locuri noi, să ia contact cu oameni noi. Trebuie inclus neapărat elementul de noutate, care va rupe șirul emoțiilor negative.

       Aceste metode nu elimina cauza depresiei, ci ajută depăşirea acesteia prin eliminarea factorilor care o întreţin. Nu am cum să îţi spun cum să elimini cauza depresiei, pentru că această diferă de la o persoană la alta. Poate cineva a intrat în depresie după ce a ieşit dintr-o relaţie, poate altcineva din cauza unor probleme de ordin financiar. Cauzele pot fi multiple.

     Tu însă trebuie să ajuţi persoana depresivă să îşi regăsească acel echilibru interior, să îşi mărească încrederea de sine şi în acest mod să recapete cel mai frumos sentiment – pacea şi liniştea sufletească.

Odată ce un om a ieșit din depresie înseamnă că a devenit mult mai puternic din punct de vedere mental. Data viitoare o să vedem ce face și ce nu face un om puternic, învățând astfel cum sa ne bucurăm de atingerea succesului și cum să urcăm din ce în ce mai mult pe drumul dezvoltării noastre personale. Până atunci însă vreau să îți urez fericire și pace în suflet; căci nimic nu e mai frumos decât să fii fericit și împlinit.

Florin CONSTANTIN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.